Afscheid nemen en vitaal verder


“Ik blijf worstelen dat ik geen afscheid heb genomen op mijn werk. Het houdt mij bezig en ik wil van dat geworstel af. Het belemmert mij in het vinden van een nieuwe baan”. Dit zegt Eveline, die een loopbaantraject bij Mekander volgt. Ze zit er behoorlijk mee in haar maag. Eveline heeft vele jaren prettig en met veel plezier gewerkt. De laatste tijd nam haar werkplezier af door wisseling van directie, die zaken doorvoerde waar ze professioneel niet achter stond. Toch moest zij dit beleid uitvoeren. Dit ging haar steeds meer tegen staan, totdat het escaleerde met één van de directeuren. Op een nare manier is er een einde gekomen aan deze baan. De emoties liepen hoog op, zo hoog dat er geen afscheid heeft plaats gevonden. Geen afscheid van de collega’s en de klanten met wie ze 10 jaar een goede relatie heeft gehad. Dat blijft knagen.

Hoe doe je dat, afscheid nemen bij wisselen van baan?
Bij Mekander besteden wij hier altijd aandacht aan. Zowel bij een gewenst afscheid als bij een ongewild afscheid is het belangrijk om dit moment te markeren. Het credo is: “Via de voordeur naar buiten” ; in volle glorie op een passende manier afscheid nemen. Goed voor degene die vertrekt. Maar ook voor hen die daar blijven werken. Doordat je met elkaar een periode afsluit, is weer een frisse start mogelijk aan beide kanten. Wellicht kom je elkaar nog tegen binnen je branche en is het fijn als er niets meer ‘tussen’ zit.

Maar bij Eveline is dat station “via de voordeur naar buiten” al gepasseerd. En kost het ‘gemiste afscheid’ haar veel energie. Energie die ze eigenlijk nodig heeft om weer een nieuwe baan te vinden. Om dit te kantelen heeft Eveline de opdracht gekregen een afscheidsspeech te schrijven. Deze speech heeft ze tijdens een sessie hardop gelezen op een door haar zelf gekozen symbolische plek. Daarna is ze bewust over een lijn gestapt; van verleden naar het nu. Zo heeft ze een punt gezet achter een zeer verdrietige periode, waarbij machteloosheid de boventoon voerde. Hierdoor kreeg Eveline weer de regie over haar emoties. Op deze manier is ze toch vertrokken via de symbolische voordeur. Op weg naar het nieuwe. ‘s Avond heeft ze dit gevierd met haar gezin met een etentje.

Omdat tegenwoordig steeds vaker gewisseld wordt van baan is het belangrijk om een einde en begin te markeren Tips voor afscheid en vitaal verder gaan
  • vier je afscheid op een manier die bij jou past
  • als dat niet kan, neem dan op een symbolische manier afscheid
  • start bewust op de nieuwe werkplek
  • als je nog geen nieuwe baan hebt en het nog niet weet wat je wilt, volg een een loopbaantraject bij Mekander