Digitaal detoxen met zoonlief


Met zoonlief (21) ben ik een weekend naar Schiermonnikoog.
Samen er tussenuit voor lezen, wandelen en goede gesprekken. Tussentijd dus.
We hebben een afspraak om twee keer per dag onze telefoons te checken.Deze structuur heeft vooral zoon nodig. Denk ik.
Nou… dat is afzien voor mama. Ik blijk toch redelijk in een digitaal patroon te zitten.
Voor de wandeling even kijken op Weeronline. De krant lezen en dan de aanbevolen websites meteen willen opzoeken. En eigenlijk wil ik ook wel graag mijn mail lezen: heeft onze nieuwe klant al gereageerd op de offerte?

Als ondernemer heb ik via mijn telefoon ons bureau altijd bij me. Fijn als een klant belt en ik meteen kan handelen.
Snel via de Mekander whatsappgroep bijzonderheden delen met mijn partners is handig.
Zeker, ik zie de voordelen van dit digitale tijdperk. In mijn verhaal zit echter ook al de stress verpakt: altijd-meteen en snel.
Je wordt om de oren geslagen met informatie over de gevolgen van continue online zijn. Ik hoor beter te weten en schrik van mijn neiging om automatisch de telefoon te pakken. Schoorvoetend beken ik: ik ben meer digitaal verslaafd dan ik denk.

Digitale gewoontes staan een ‘samen’ in de weg. We zien het gebeuren bij het team dat we begeleiden. Met de telefoon in de hand komen de teamleden bij deze ontwikkel-dag.
Nog even een berichtje afmaken. De blik op het scherm i.p.v. de blik op elkaar. De geluidjes van binnenkomende berichten gaan door. De onrust reist het eerste uur van de bijeenkomst mee. Langzaam daalt de online stof neer en gaan we met aandacht voor elkaar aan het werk. De rust en ruimte worden als weldaad ervaren. Bovenal ontstaat er weer verbinding tussen de teamleden, waardoor iets wat onoplosbaar lijkt ‘zomaar’ wordt opgelost.

Digitaal detoxen op Schier doet zoonlief en mij goed. We stimuleren elkaar om ons aan de afspraak (twee maal per dag telefoon checken) te houden. Creëren zeeën van tijd en laten ons meevoeren door de wind. We zijn samen.

Digitaal bezig zijn en samenwerken. Hoe werkt dat bij jou en jullie?