Onzekerheid: doe ik het wel goed?


Kees heeft grote twijfels of het wel goed gaat met hem. Er is van alles aan de hand in zijn leven. Hij is gestart met zijn eigen bedrijf, heeft net een scheiding achter de rug en staat op het punt van verhuizen. De emoties overspoelen hem aan alle kanten. Er is blijdschap dat hij weer voelt dat hij leeft en verdriet om dat wat is geweest. Het maakt hem wiebelig en onzeker. Kees stelt tijdens een coachingsgesprek de vraag: doe ik het wel goed?
 
Onzekerheid is een gevoel dat we liever niet hebben. Het lijkt alsof je de regie over jezelf verliest. Het maakt klein en kwetsbaar. Iedereen lijkt zeker van zichzelf te zijn behalve jij. Denk je. De interne monoloog is vaak dezelfde: ‘niet onzeker zijn, daar schiet je niets mee op, je kunt het wel’. Een tijdelijke pleister op de wonde, maar echt helpen doet het niet.

Wie bepaalt of het goed is? Dat doe je natuurlijk zelf! De crux zit hem erin dat je een ander nodig hebt om je interne monoloog te delen. Die je helpt jouw verhaal te ordenen. Door vragen te stellen zodat je erachter komt waar je onzeker over bent. Vragen als: ‘Waar worstel je mee? Wat kun je er zelf aan doen?’ Hoe fijn is het om bij de goede vraag het eureka moment te ervaren: ‘Ik weet het’. Dan breekt het cruciale punt aan: Vertrouw jezelf en handel ernaar. Twijfel kan hardnekkig zijn. Dus als deze toch weer de kop opsteekt is het de kunst om weer terug te gaan naar het eureka moment. De kracht en helderheid die je toen voelde helpt je om door te zetten.

Onzekerheid delen helpt. Het eureka moment voor Kees is dat hij zich realiseert dat hij al teveel met het ‘nieuwe’ bezig is zonder dat hij het ‘oude’ goed heeft afgesloten. Hij besluit zich te focussen op het afronden van de scheiding en het inpakken van zijn spullen voor de verhuizing. Een opgeluchte Kees die zijn eigen keuze nu wel vertrouwt. Immers alleen hijzelf weet wat goed voor hem is.

Tips over omgaan met onzekerheid:
-Erken je eigen onzekerheid
-Stop de interne monoloog als dit je niet verder brengt
-Deel je onzekerheid met iemand, waarvan je weet dat die goede vragen stelt
-Vertrouw het eureka moment, vertrouw jezelf en handel ernaar