De Verandermeander

De Verandermeander is ontstaan aan de hand van onze eigen werk- en levenservaring, in de praktijk verder uitgewerkt, en blijft ons inzichten geven. Telkens weer ontdekken we nieuwe aspecten en effecten van de Verandermeander, precies zoals het model laat zien.

Het is een praktisch en tegelijkertijd diepgaand model dat ondersteunt bij het omgaan met veranderingen, zowel individueel als bij teams of organisaties. Initiatiefnemer van dit model is Ben Kosse.


Bij onze opdrachten laten we ons leiden door de 3 fasen van de Verandermeander:

 

  • Bewust worden
    Het bereiken van een bestemming begint met bezinning. De tijd nemen om te kunnen luisteren naar jezelf en dat wat er speelt binnen je organisatie. Je bewust worden van de ambities en de keuzes die je hebt. Aanhoren wat er leeft en speelt en dit zonder oordeel binnen laten komen. Mekander begeleidt dit proces van 'stilvallen om vooruit te komen'.

  • Kiezen
    De grote valkuil bij organisatieveranderingen? Dat mensen die de verandering moeten dragen, onvoldoende tijd nemen om zich de verandering eigen te maken. Want veranderen betekent kiezen; voor een richting, een koers, een bestemming. Mekander helpt mensen in organisaties gezamenlijk te kiezen. Dat heeft consequenties. Als je gaat voor het één, moet je het ander loslaten.

  • Verwezenlijken
    Na het kiezen van de bestemming, begint de verandering vorm te krijgen. Mensen ervaren hoeveel kracht het geeft om op weg te zijn richting die bestemming. Vanaf één punt, het hier en nu, kijk je er reikhalzend naar uit. De route naar de bestemming geeft mensen betrokkenheid, kracht en plezier. Maar tegelijkertijd kan het een intensieve route zijn. Het verwezenlijken van ambities vraagt moed, discipline en hard werken. Mekander gidst mensen en organisaties op deze route.