Positieve Intelligentie

Weet jij dat coaching bestaat uit 20% inzichten en 80% trainen om die inzichten toe te passen?Eind vorig jaar plofte een mail op onze digitale deurmat over een programma dat een manier belooft opgedane inzichten om te zetten in dagelijks handelen. Iets wat wij onze klanten al heel lang gunnen. Mekander is meteen aan de slag gegaan met het trainen. “Trainen van wat?”, denk je nu misschien.

In dit stukje tekst nemen wij je mee in onze ervaringen met het Positieve Intelligentie Programma en dagen we je uit om je saboteurs onder ogen te zien.

Jouw brein als vriend of als vijand? 

Herken je soms meegesleurd te worden in gedoe van jezelf en/of een ander? En hoe lastig het is om in de dagelijkse praktijk hiervan los te komen? Wij in ieder geval wel.

Daarom zit Mekander wekelijks in de internationale online collegebanken bij Shirzad Chamine, lector bij Stanford University, die het Positieve Intelligentie (PI) Programma heeft ontwikkeld. 

Een hoge positieve intelligentie betekent dat je brein veel vaker als vriend fungeert dan als je vijand. Wie wil dat nou niet? 


Essentie van het PI programma is dat jij zelf jouw aandacht kunt sturen: naar je rechterbrein of je linkerbrein. In het linkerbrein, het overlevingsbrein, ‘wonen’ de saboteurs, gedachten en stemmetjes die ondermijnen en onnodige stress geven. In het rechter brein huist de wijsheid.

Door intensieve dagelijkse training met eenvoudige oefeningen verzwak jij je saboteurs, vergroot je jouw wijsheid én versterk je de spieren van het PQ brein. Dit bij elkaar noemt Shirzad het PQ 'besturingssysteem'. 

Dit vermindert stress en je reageert sneller vanuit jouw wijsheid, i.p.v dat je saboteurs het voor het zeggen hebben.


Wij zijn opgetogen dat wij, naast het geven van inzichten, nu ook beter kunnen begeleiden in het blijven toepassen hiervan. Net als op de sportschool gaat het erom je conditie op peil te brengen en te houden. Wanneer je de oefeningen, die door een Engelstalige app worden ondersteund, regelmatig verspreid over de dag doet, blijf je mentaal fit. Je laat sneller je gedoe los en schakelt soepel tussen alles wat er tijdens je (werk)dag gebeurt.


Bijkomend resultaat van de colleges en training: ons Engels is met sprongen vooruitgegaan.