Mekandermoment februari 2016

En ach, hoe eenvoud zijn raadsel vindt….
Bij problemen is de neiging antwoorden te zoeken waar ze niet zijn. Waardoor we het vaak onnodig ingewikkeld maken. Dat zijn momenten waarop éénvoud nodig is. Essentiële vragen leiden naar die eenvoud.

Een aantal kleine MKB bedrijven heeft ons gevraagd hen te begeleiden bij lastige situaties. Door financiële perikelen, strubbelingen met het personeel en onderlinge samenwerkingsproblemen is het arbeidsplezier onderaan beland. Wij zijn met hen naar de eenvoud gegaan. Door essentiële vragen te stellen. Door met hen op zoek te gaan naar ieders persoonlijke intentie én de bedoeling van het bedrijf. Om die weer met elkaar te verbinden. Daarmee kwam de passie terug. De passie die de energie geeft om op een andere manier naar hetzelfde te kijken. Waardoor de blik valt op werkende oplossingen die er altijd al waren, maar nu gezien kunnen worden.

We zijn daarom in onze sas met het inspirerende boek Reinventing Organizations van Laloux: “Als je op je werk maar een klein stuk van jezelf mag laten zien, toon je ook maar een klein stuk van je passie, energie en creativiteit. Organisaties moeten ruimte creëren waarbinnen mensen zichzelf durven zijn. Als je dat doet, gebeuren er ongelooflijke dingen.”

Fello
Vorig jaar benaderde Niels Meijssen, een jonge ondernemer uit Delft, ons met een enthousiaste vraag. Hij en zijn partners hebben een app ontwikkeld voor mantelzorgers. Bij een brainstormsessie over de naam waren ze uitgekomen op ….. Mekander. Of wij interesse hadden om deze naam te verkopen? Verrast, maar geweldig dat onze naam opkwam bij dit mooie initiatief. Nu de zorgkaart van Nederland zo aan het veranderen is helpt deze app om het zorgen voor en met elkaar makkelijker te maken.

Mekander symboliseert het Samen waar we voor staan. Omdat Niels vanuit een hele andere invalshoek met een Mekander blik de wereld beschouwt vonden wij het leuk hem te ontmoeten. Het duurde even voordat het gesprek daadwerkelijk plaatsvond. Ondertussen hadden de ontwikkelaars van de app toch bedacht, dat een andere naam passender zou zijn.
Het is Fello geworden, een samenvoeging van Fellow (kameraad, gezel) en Hello. We blijven deze ondernemer volgen omdat Fello bijdraagt aan mekanderschap.

Mekandermoment Life
We hebben prachtige ontmoetingen gehad met oude en nieuwe bekenden tijdens de Mekandermomenten Life, die we sinds april 2015 organiseren. Elke eerste en derde maandag van de maand van 15.30 tot 17.00 ben je van harte welkom om aan te schuiven aan onze tafel aan de IJsselkade 18 in Zutphen. Op de thuis-pagina van onze website wordt telkens aangegeven wanneer de eerstvolgende is en welk thema op tafel ligt. Voor deze maand is dat Virtueel Samenwerken. Heel fijn dat samen werken zo gemakkelijk wordt gemaakt door de huidige communicatie-technologieën, maar we zijn toch echt van de life ontmoetingen.

Er lijkt soms wat schroom te zijn om te komen, zomaar binnen stappen? Ja doen! Het blijft telkens weer verrassend. Zien we je maandag 15 februari of een andere keer?

Sensationeel Samenwerken
In dit filmpje wordt samenwerken samen-werking. Hoe eenvoudig kan het zijn.