Heeft de zon zijn eigen schaduw al gezien?

Heeft de zon zijn eigen schaduw wel eens gezien? Het antwoord is nee. Zou de zon daarmee zitten? Ik denk het niet. De zon schijnt gewoon. De zon is gewoon de zon.

Zou het niet heerlijk zijn als je gewoon kunt zijn wie je bent? Gewoon kunt schijnen? Jezelf kunt zijn. In wat je doet? In wat je laat? Zowel thuis als op je werk?

Blijkbaar is dat iets wat velen van ons lastig vinden. De aandacht gaat al snel naar de schaduwkant van de zon. Als iemand lekker heeft gekookt: “sorry, het is een beetje te zout geworden”. Als iemand een compliment krijgt van een collega: “dank je, maar dit is normaal hoor wat ik doe”.

Op zoek naar haar schaduw. Onlangs begeleidden wij een bijeenkomst van een managementteam waarin Anita, één van de leidinggevenden, een groot compliment kreeg van haar directeur voor haar stralende manier van leidinggeven. Zelf bleek ze dat niet zo te zien. Anita maakte zich vooral zorgen omdat het zo lekker loopt. Ze vraagt zich al, zolang ze die functie heeft, af hoe het kan dat het goed loopt, of dat wel echt zo is. En als dat dan zo is, of zij daar dan ook aan bijdraagt. Anita oogde onzeker. Alsof ze vooral op zoek is naar haar schaduw. 

Stralen als de zon. Bij Gerard merkten wij, zowel in de voorbereiding als tijdens een bijeenkomst die Mekander begeleidde, dat hij vooral de kwaliteit van de mensen om hem heen ziet en van wat er al gerealiseerd is. Voor hem zijn half lege glazen toch wel bijna vol. Gerard straalt en is overtuigd van de kracht van zijn werking. Ook als anderen dat minder zijn. Hij deelt veel complimenten uit. Het is het heerlijk om bij hem in de buurt te zijn. Ook al is een half leeg glas toch ook maximaal half vol.

Zon of schaduw? Ze zijn er natuurlijk allebei. Hoe werkt het bij jou?
  • naar welke schaduw ben je op zoek?
  • welke zon laat je schijnen?