Hoeveel ruimte ervaar jij in tijd?

Gebrek aan tijd lijkt een universeel thema; het maakt niet uit voor wat voor soort organisatie we werken. Medewerkers vertellen ons dat ze te weinig tijd ervaren voor de hoeveelheid werk. Ze voelen zich soms opgejaagd en zijn opgebrand aan het einde van de dag. Tel daarbij de ontevredenheid op omdat het werk niet af is en de stress gaat mee de nacht in. Slapeloosheid terwijl de tijd doortikt.

Tijd is iets ongrijpbaars
Soms lijkt de tijd te kruipen, als je iets saai vindt of als je een pijnlijke ingreep moet ondergaan. De tijd vliegt juist wanneer je het naar je zin hebt. De eerste helft van de vakantie lijkt vaak langer te duren dan de 2e helft. Terwijl het toch evenveel dagen zijn. Ongrijpbaar die tijd.


Innerlijke tijd en kloktijd 

Joke Hermsen beschrijft in haar boek: 'Stil de tijd’, de innerlijke tijdsbeleving: Kairos. Ze noemt het vertraagde tijd, of de ware tijd die tot leven komt als de klokken zwijgen. Hiervoor is aandacht, rust en concentratie nodig. Daarnaast is er de kloktijd: Chronos. Kloktijd is ooit een praktische afspraak geweest om transport te regelen en zaken te doen. Het is fijn dat we weten hoe laat de trein vertrekt en aankomt. Dat we een tijdstip kunnen afspreken wanneer iets af zal zijn of wanneer we starten met een vergadering. Echter wat laten we leidend zijn in ons (werk)leven?  


Tijdruimte 

Bij de teambijeenkomsten die we begeleiden werken wij met het begrip tijdruimte. Dat is de ruimte die ontstaat doordat de begin en eindtijd vast staan. Niets is zo vervelend om te wachten op de laatkomer, waardoor de energie en inspiratie voor de bijeenkomst langzaam wegsijpelt. Of te lang doorgaan terwijl enkele teamleden op hete kolen zitten om hun kinderen op te halen van school. Door op tijd te beginnen én op de afgesproken tijd te stoppen creëer je de voorwaarden voor aandacht en rust. In die afgesproken tijdruimte stroomt de energie, als een rivier tussen twee oevers. De ruimte waarin gereflecteerd en gecreëerd wordt en waar besluiten genomen worden. Chronos helpt om Kairos te scheppen.  


Ruimte ervaren in tijd 

Balanceren tussen Kairos en Chronos, zodat de tijd weer je vriend wordt. Hoe doe je dat? Blok elke dag een 'leeg' half uurtje in je agenda. Om ruimte te maken voor reflectie en rust. Dan kan zomaar een oplossing je toevallen voor een taai probleem.
Kairos geeft je vleugels.