Onbaatzuchtig geld verdienen, vanuit welbegrepen eigenbelang

 

“Ben, jij krijgt wel heel veel betaald per woord dat je zegt” plaagt Peter, bij wie ik een teamtraining verzorg. Naast het compliment dat ik proef (‘ons bijna geruisloos goed met elkaar in gesprek en tot resultaat laten komen’) hoor ik tegelijk een boodschap dat ik mijn geld wel heel gemakkelijk verdien. Dat zet me aan het denken. Heeft hij gelijk? Span ik me onvoldoende in om het door hem gewenste resultaat te behalen?


Ik ben opgegroeid met het motto “het werk gaat voor het meisje”. Daarmee werd bedoeld: vooral veel doen. Uren maken. Zichtbaar werk verzetten. En daar krijg je dan voor betaald. Je eigen kost verdienen is belangrijk. Ja, ook ik wil op eigen benen staan.


Tegelijkertijd wil ik graag van betekenis zijn voor anderen. Onbaatzuchtig. Vanuit wie ik ben. Door werk te doen dat ik graag doe en waar ik blij van word. Werk waar ik goed in ben. Kan ik daar dan geld voor vragen? En zo ja, hoeveel is dan passend?


Een recent voorbeeld. Frans is een goede relatie van Mekander. Hij is bezig met een maatschappelijk project en wil graag dat wij met hem meedoen. Het onderwerp ligt ons na aan ons hart. We kunnen er goed werk verrichten. Echt een verschil maken. Allemaal redenen om erin te stappen. Dan komt de vraag: vinden we dat we er geld voor mogen vragen? Moeten we het ‘om niet’ doen omdat wij het ‘gemakkelijk kunnen doen’ en het egoïstisch is om hier geld voor te vragen? Aan de andere kant: het is ons werk, dat waar we goed in zijn. Het zal veel aandacht en tijd vragen. En de schoorsteen moet wel roken.


Het antwoord begint bij de overtuiging dat - een door mezelf welbegrepen - eigenbelang nodig is voor iedere samenwerking; het besef dat ik weet waarom ik iets wil en doe. Dat ik het ‘wel’ begrijp. In dit voorbeeld: als we meedoen, is dat in de eerste plaats een zakelijke insteek, omdat het ons werk is.

Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat ze iets doen voor een ander: “ik wil hem of haar helpen”. Maar hulp begint altijd met eigenbelang, want waarom zou ik die ander helpen? Ook ik heb daar voordeel bij. Het vraagt reflectie: ‘waarom zeg ik “Ja” op de vraag die mij wordt gesteld?’. Het antwoord begint bij jezelf, niet bij de ander. Als je jouw belang ‘wel’ begrijpt is je uitgangspunt ‘zuiver’. Dat wil zeggen dat je eerlijk bent naar jezelf zodat je dat ook naar anderen kunt zijn. In alles wat je doet kun je dan open zijn, gewoon doen wat je te doen hebt zonder een stemmetje in je hoofd dat zowel jezelf als anderen voor de gek houdt.


Niet op eigen voordeel uit zijn en toch geld verdienen? Dat kan. Ook al lijkt het een contradictio in terminis. Weet jij wat jouw welbegrepen eigenbelang is in het werk wat je doet? Wil jij meer weten over onbaatzuchtig geld verdienen?

Wil je samen hierover sparren? Meld je hier aan voor een Mekandersessie. Een Mekandersessie is een gratis en vrijblijvend telefoongesprek en duurt ongeveer 30 minuten.

Ben Kosse, verwonderaar