Mekandermoment juli 2019

Mens zijn
Mens zijn is leven en werken vanuit je bron, vanuit je Wel. Een Wel die helpt om je grenzen te verleggen. Een bron van waaruit prachtige nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Die positiviteit verspreiden en van een geweldige eenvoud zijn. Mens zijn met elkaar geeft verbinding.

Aandacht voor NIET of WEL?
Stroomt het NIET? Onze ervaring is dat werken vanuit WEL ruimte schept. Herken je dat? Wat doe jij als het niet stroomt in jezelf, in je team? Leven en werken vanuit je bron, vanuit wat jou drijft, zorgt er wonderlijk genoeg ook voor dat omgaan met lastige omstandigheden gemakkelijker wordt. Immers, je aandacht gaat steeds uit naar hoe je, wat er ook gebeurt, je WEL waar kunt maken. Vanuit het vertrouwen dat jij in staat bent een volgende stap te zetten. WEL is een ander woord voor bron.
Stromend Leiderschap, hoofdstuk 1 van ons boek De Verandermeander, begint met een metafoor over de bron. Elke rivier heeft een bron, die altijd stroomt. De stroom zoekt zijn weg en maakt zijn eigen oevers. De stroom is zowel de scheiding als de verbinding tussen twee oevers. Een stroom zonder oevers heeft geen richting en eindigt in stilstaand water. De oevers bepalen mede de kracht en richting van de stroom. In de metafoor van stromend leiderschap ben jij de bron en is de stroom jouw leiderschap. Stromend leiderschap is leiderschap dat ervoor zorgt dat je je bestemming bereikt. De bron raakt nooit uitgeput. Heb je aandacht voor de NIET of de WEL?

Voorbij grenzen
Wat maakt dat je je grens wilt verleggen? Zoek je uitdaging? Ben je gefrustreerd? De grens verleggen is eng en tegelijkertijd leuk en spannend. Het helpt om je te focussen op wat je wel wilt, op je verlangen. Zet dan de eerste kleine stap... en de volgende en...Voorbij grenzenrnJanneke werkt in een maatschap in de zorg waar het vaak botst. Haar manier om frustraties veel en vaak te bespreken met collega Appie, werkt niet. Janneke zoekt hulp om op een constructieve manier om te gaan met haar ongenoegen. Door haar te leren aandacht te geven aan wat ze WEL wil wordt haar veel duidelijk. Ze schrijft een opbouwende mail aan haar collega’s en verwoordt wat ze graag van hen zou willen. Janneke merkt dat nu ze deze grens is overgegaan, de opwinding en spanning eerder groter worden dan minder, bij haar én bij haar collega’s. Maar sinds ze gevoeld heeft dat ze tegemoet komt aan haar behoefte zet ze door. Tegenslagen bespreken we per mail. Zo nu en dan maken we de balans op: ondanks de frictie op haar pad ervaart Janneke dat dit de stap is die tegemoet komt aan wat zij het liefste wil. Op dit moment is nog niet duidelijk welke kant het opgaat: besluit Janneke een ander pad te kiezen, of ontstaat langzamerhand een andere orde in het team?

Me en de ander = wij 
Al struinend op internet om inspiratie op te doen voor deze nieuwsbrief komen we het platform Maatschapwij op het spoor. Een platform met vrolijke doelstellingen. Het gaat over wat wel kan. Dat iedereen impact kan hebben. Over positieve verhalen die een ander licht werpen op onze samenleving. Hoe je met een koekenpan de wereld over gaat en ontdekt dat samen pannenkoeken bakken en eten gaat over elkaar werkelijk ontmoeten. De pannekoekenbakker, Willem Dieleman, pleit voor dat we meer op elkaars goedheid moeten vertrouwen. “Zodra je samen kookt en eet kom je erachter dat de ander zo eng nog niet is. En dat is de eerste stap naar een verbonden samenleving zonder haat en discriminatie”. Meer weten over zijn pannenkoeken avontuur? Bekijk dit filmpje en bezoek natuurlijk de website van Maatschapwij.