Mekandermoment juni 2018

Verbinding? 

Het Mekandermoment is 7 jaar geleden ontstaan uit het verlangen om een samen moment op afstand te hebben met de mensen uit ons netwerk, jij dus. We delen graag in deze nieuwsbrief onze inzichten over samenwerken; De spanning tussen erbij willen horen en de moed om alleen te staan. In verbinding creëren. Wat is de verbinding met robots?

 

Er echt bij horen en de moed om alleen te staan

Herken je deze paradox: het diepe verlangen om onderdeel uit te maken van een groep, erbij horen én tegelijkertijd jezelf zijn. Gaan die twee wel samen? Zeker gaat dat samen. Sterker nog, het één is noodzakelijk voor het ander. Brené Brown schrijft hierover in haar nieuwe boek ‘Verlangen naar Verbinding’.

Juist als je jezelf bent, kun je een unieke bijdrage leveren aan het samen. In plaats van de neuzen dezelfde kant op laat je je eigen neus zien.

Door je aan te passen om erbij te kunnen horen, door te doen waarvan je denkt wat van je verwacht wordt, ben je niet zichtbaar. Wat voeg je dan toe aan een groep? De anderen hebben geen idee waar jij voor staat, wat jij belangrijk vindt. Je bent een ‘meeloper’ die op zijn hoogst wordt gedoogd. Het gevoel van verbondenheid is er niet.

Gaan staan voor wat je zelf belangrijk vindt én daarvoor uit te komen is een kwetsbaar moment van alleen zijn. Daar is moed voor nodig. Als je daarbij open staat voor de ander, nieuwsgierig blijft naar waar het gemeenschappelijke zit, dan kan een WIJ ontstaan waarbij ieder zichzelf kan zijn. Hoe mooi is het als ieders neus naar het midden staat?

 

Bij Mekander werkt dit ook zo. We proberen duidelijk te zijn in waar wij voor staan. Voor het samen. Hoe wij dat zien. Dat vóór te leven. Dat levert mooie opdrachten op. En ook afwijzingen: “met jullie kan ik de oorlog niet winnen”. Ook dat is helder, voor hen en voor ons. We horen dan duidelijk niet bij elkaar.

Een echte Mekander

Er hangt een echte ‘Mekander’ bij ons aan de muur aan de IJsselkade in Zutphen. De grote lege wand in ons pand vraagt om aankleding. Maar wat? We komen er maar niet uit. Graag iets fleurigs en unieks, dat weten we wel. Alle ideeën die langskomen blijken het niet te zijn. Tot Karin voorstelt samen een schilderij te gaan maken. Uhh... dat hebben we nog nooit gedaan, maar het idee geeft meteen energie!

We schaffen kwasten en ecoline aan, prikken een moment en hijsen ons in oude kleren. Onder Karin’s bezielende leiding is dit het resultaat: een kleurrijk samen, een echte Mekander.

 

Samenwerken is bedoeld om iets te realiseren, te verwezenlijken. Samen betekent dat je tijdens dat proces verbonden voelt met elkaar. Van daaruit ontstaat iets wat je in je eentje niet kan bereiken. Daar is aandacht voor nodig, voor elkaar en voor wat je wilt bereiken.

Wil jij dat ook, kleurrijk samenwerken? We delen graag ons geheim:
  • Stel samen vast wat je wilt gaat doen
  • Creëer een speelveld met heldere spelregels
  • Bepaal tijd en plaats en zorg voor het materiaal
  • Ga aan de slag, waarbij iedereen doet waar hij/zij goed in is
  • Durf ‘het’ te laten ontstaan
  • Laat jezelf zien, doe en stem tijdens het werken telkens weer op elkaar af
  • Maak vooral plezier met elkaar

 

Mis je verbinding in jouw team of bedrijf? Wil je jullie samenwerking een boost geven?

Kijk naar de verrassende mogelijkheid van een Mekandertafel.

 

Ook robots moeten we voorleven

Dit filmpje hebben we meerdere keren gekeken vanwege de impact die kunstmatige intelligentie heeft en zal hebben op ons leven. Het lijkt wel Science Fiction…..dat is het niet. Kunnen we Robots voorleven, zodat de wereld er beter door wordt? Hoe dan?