Mekandermoment mei 2016

Openstaan zonder oordeel
Hij zit in het onderwijs en heeft 17 jaar lang zijn eerste jaar werkervaring herhaald. En komt nu in de problemen. Want het onderwijs vraagt vernieuwing, innovatie en meegaan met ontwikkelingen. Maar zoals herkenbaar, wijst hij naar de ander; de directeur, de collega’s, de (moeilijke?) kinderen.
Totdat het echt spaak loopt. En Mekander gevraagd wordt de situatie los te trekken. Aan ons de lastige, spannende, maar ook zo lucht-gevende taak om zichtbaar te maken wat is. Om uit te spreken wat altijd al was maar niet gehoord kon worden. Zonder oordeel, zonder verwijt. Zorgen dat de feiten onder ogen worden gezien en dat vluchtroutes niet langer worden geaccepteerd.
Ja echt, shit is vruchtbaar! Dóór de pijn en dóór de worsteling wordt shit omgezet in compost. Compost die voeding geeft aan verruimende inzichten, kersverse initiatieven en frisse kansen. ‘Zonder oordeel openstaan’ wordt dan een rijke ervaring.
Wat in de praktijk is veranderd? De teamleden hebben geleerd eerder en eerlijk feedback te geven, de directie om een reddeloze situatie niet door te laten modderen en onze man zelf? Hij heeft ontdekt dat zijn hart niet in het onderwijs ligt en onderzoekt waar zijn talent beter tot zijn recht komt.
Wil je meer weten over openstaan zonder oordeel? Lees dan ons boek de Verandermeander.

Lummeltijd
Neem jij lummeltijd? Lanterfant je wel voldoende op je werk? Verbazing alom als wij dit aan onze klanten vragen. Eigenlijk willen we dat bij ieder traject wel adviseren, omdat het even “niets doen” zoveel oplevert. “Uit het raam staren met de voeten op je bureau”, dat is ook wat Erik Scherder, professor Klinische Neuropsychologie adviseert. Tussentijd nemen, zonder beeldscherm en mobiele telefoon, de leegte ervaren en reflecteren op wat je aan het doen bent. Zodat je brein rust krijgt, kan opladen en je daardoor tot inzichten komt.
Zie je het al voor je dat je met z’n allen als team dat gaat doen? Het cognitieve bureau even leegruimen, om rust de ruimte te geven? Dan kan er zo maar een creatieve oplossing “binnenvallen”, waardoor een taaie situatie ineens wordt doorbroken.

Investeren in je eigen leiderschap?
In oktober start voor de 6e keer het Leertraject Leiderskunst. We kunnen van alles vertellen over dit prachtige Leertraject, maar het verhaal van een oud-deelnemer spreekt voor zich.
Denk je erover om je aan te melden voor dit traject, dan is de dag “Werken met Leiderskunst” op 17 juni a.s. een gelegenheid om kennis te maken met (de mensen van) Leiderskunst. Je wordt uitgenodigd om met een eigen vraag naar de dag te komen. En deze vraag reist de hele dag mee door een rijkdom aan oefeningen, opdrachten en input vanuit Leiderskunst. Een dag voor ontmoetingen, lummelen en ontdekkingen.
Er zijn nog enkele plekken, kom ook!

Hoe ben jij creatief i.p.v. hoe creatief ben jij?
Welke vraag geeft jou de meeste energie? Een prachtig filmpje over creativiteit. Gun jezelf daarvoor, wel 8 minuten(!), de tijd.