Mekandermoment september 2020

Het land van morgen vraagt de moed van vandaag. 

Houden we in deze tijd vast aan het bekende of onderzoeken we hoe het anders en beter kan? De keuze is aan ons! Het vraagt moed om open te staan voor het ongewisse. Dit Mekandermoment is gevuld met inspiratie voor het land van morgen. Met dank aan de mensen uit ons netwerk. Die inspiratie geven we graag door. Om elkaar verder te brengen.  

 

Land van morgen

In het land achter de crisis is sprake van een onzeker tasten en dwalen; een zoeken naar nieuwe paden. Civiel ingenieur Govert Geldof schrijft voor de prachtige documentaire: ‘De Bergrede van het vlakke land’ over dit zoeken naar nieuwe paden een essay.

Het advies van Geldof is om de complexiteit te omarmen, de onzekerheid te accepteren en vertrouwen te stellen in vakmanschap. Om waarde toe te kennen aan de kennis van de mannen en vrouwen die met de voeten in de klei staan, zorg verlenen, voor de klas staan en het land bewerken. “Want”, zegt hij, “vooral door te doen leren we”.

 

Belangrijk hierbij is om als iets complex is, dit ook als complex te behandelen. Geldof legt het uit aan de hand van een tuin waar je bij de aanleg een plan voor hebt maar in werkelijkheid nooit wordt zoals gepland. Je kunt je oorspronkelijke plan naleven, maar je hebt ook een andere mogelijkheid: Je kijkt wat er groeit, snoeit wat je niet wilt hebben, en omarmt de verrassende soorten die opkomen. Dat vraagt een bepaalde bescheidenheid; er ontstaat een bepaald respect voor elkaar en voor de natuur. Zo speel je met de omgeving en krijg je er plezier in, want elke dag is anders. Dat kenmerkt het vakmanschap. 

 

Vakmanschap gedijt bij vertrouwen, niet bij een verstrikkende wirwar van normen, regels, protocollen. Schenken van vertrouwen vraagt om moed. 

En gelukkig, het goed omgaan met complexiteit hoeft niet ingewikkeld te zijn! 

 

Vraagt 

Het land van morgen vraagt iets van ons. Wat het vraagt? Om dat te horen is het nodig jezelf open te stellen voor ontvangen. Hille Huigens legt in zijn boek ‘Waar gaan we eigenlijk naar toe’ de vinger op de zere plek. Wij mensen staan meestal ingesteld op ‘zenden’. We zenden boodschappen uit door te praten en te doen. De ontvanger staat dan niet aan. We nemen niet werkelijk waar wat er gebeurt. Willen we openstaan, horen wat het land van morgen vraagt, dan hebben we de ‘zender’ in ons uit te zetten. 

De zender uitzetten blijkt nog niet zo makkelijk te zijn voor de MT-leden die ons hebben gevraagd hen te begeleiden naar een nieuwe organisatiestructuur. Met als doel in te kunnen spelen op de continue veranderende wereld, op het land van morgen. In gesprekken die volgen buitelen ze over elkaar heen én worden daardoor niet gehoord. Gaandeweg ontdekken ze dat hun werkelijke verlangen is meer samen te werken en te beslissen dan ze nu doen. We leren hen de kunst van het luisteren zonder oordeel. En de kunst van het vragen stellen om de ander te begrijpen. 

In ons boek De Verandermeander noemen we dit ‘leiding ontvangen': openstaan voor alle mogelijke signalen, ook als deze jou niet uitkomen en deze als rijkdom te zien. Dit levert de MT-leden mooie ervaringen van ‘samen’ op, eensgezindheid en duidelijkheid over de te zetten stappen.

De moed van vandaag

In deze prachtige documentaire over het zoeken naar nieuwe paden (dank aan een trouwe lezer van het Mekandermoment voor deze tip) vertellen Govert Geldof en zangeres Nynke Laverman over hun zoektocht en de moed die dit vraagt.