Doodles

Even krabbelen

Je kent het wel, die krabbels die je maakt tijdens een telefoongesprek of videogesprek terwijl je gedachten ergens anders zijn.

Misschien nu wel meer dan ooit.De tekeningen zijn meestal eenvoudig, maar ze kunnen ook uitgroeien tot uitgebreide patronen. Vaak ontstaan deze krabbels vanuit het onderbewuste, waardoor ze soms een verborgen boodschap bevatten. Om je op weg te helpen om een doodle te maken, stellen wij bij elke te maken doodle een vraag.
We nodigen je uit zelf aan de slag te gaan en stil te staan bij waar jij staat en wat jij wilt. Dit doen we door middel van zogenaamde doodles, steeds met een vraag om je op weg te helpen. Dus pak je pen, kijk wat er ontstaat en verwonder je. 

Verstuur een doodle

Wil je een doodle naar iemand sturen met een persoonlijke tekst?
Zoek een mooie uit en maak iemand blij.
Instappen

Teken jouw reisgezelschap en geef je eigen positie aan: wie leidt er en wie volgt er? Stromend leiderschap is de kunst van het leiden én het volgen. De rollen van leiden en volgen zijn er altijd. In je persoonlijk leven en in organisaties, voor zowel leidinggevenden als voor medewerkers. Of je nu leidt of volgt, als je beweging wilt kies je ervoor verantwoordelijkheid te nemen door te leiden of te volgen. Als je niets doet, niet leidt en niet volgt, dan stroomt het niet en staat alles stil. Dit werkt verlammend voor jezelf en voor je omgeving.

doodle doorsturen
Kom tot bloei

Verbeeld jouw ontwikkeling met een boeket naar keuze. Bij een meanderende rivier is de stroming het sterkst en het snelst van buitenbocht naar buitenbocht. Via de binnenbochten stroomt het water minder sterk en langzamer. Of water nu via de binnen- of buitenbocht stroomt, de doorstroomtijd is hetzelfde. Als je dit naar stromend leiderschap vertaalt dan kun je de ene keer kiezen voor de rustige binnenbochten en de andere keer voor de levendige buitenbochten. Zo wisselen rust en snelheid elkaar af, zodat ze in balans zijn. Een leider die iets voor elkaar wil krijgen, weet dat momenten van rust van even groot belang zijn als momenten van groei. Hij faciliteert beide en weet ook wanneer rust en wanneer juist actie nodig is. Hij weet en voelt wanneer iets uit balans raakt en stuurt dan bij.

doodle doorsturen
Klaar voor vertrek

Teken jouw bestemming. Het woord bestemming gebruiken we waar anderen veelal het woord doel gebruiken. Bestemming heeft in de Verandermeander een diepere betekenis: het is waar je uiteindelijk wilt zijn vanuit een innerlijk weten. In de westerse opvatting is het vaak iets meetbaars, iets concreets. Een nieuw huis, een andere baan, een omzetdoelstelling. Je bestemming kan echter ook iets zijn wat helemaal (nog) niet concreet is, zoals een verlangen of een wens. Bijvoorbeeld een goede ouder zijn, een goede balans vinden tussen werk en privé of een bruggenbouwer zijn. Zaken die niet meetbaar zijn. Het bereiken van je bestemming doet je stralen, je hebt je concrete doel bereikt.

doodle doorsturen
Waar droom je van?

Teken wat jou in beweging brengt. Je kent dat gevoel waarschijnlijk wel, dat er iets van binnen bij je begint te knagen. Je wilt ergens naar toe, je hebt een droom en je weet, je voelt dat je op weg moet. Als je weet waar je naar toe wilt, ga je welgemoed op weg. Het kan ook zijn dat je je nieuwe bestemming helemaal niet weet of dat je slechts een vaag idee hebt. Dat je naar iets verlangt wat je nog niet onder woorden kan brengen, dat je iets mist maar niet weet wat. Misschien weet je wel waardoor het komt dat je naar iets verlangt. Je huidige baan geeft je bijvoorbeeld geen energie meer. Het team waar je leiding aan geeft werkt niet zoals je dat graag wilt en komt daardoor niet goed tot zijn recht. Je bedrijf maakt minder omzet doordat er minder vraag is naar het product of de dienst. Of je voelt je gevangen in je relatie, waardoor alle energie uit je wegtrekt.

doodle doorsturen
Spiegeltje spiegeltje

Teken wat jij nog niet eerder zag. Als je op weg bent zul je andere dingen zien dan daarvoor. Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je hebt een nieuwe baan aangenomen in een ander bedrijf en ineens hoor je van alles over je nieuwe werkgever of de soort functie die je krijgt. Of je bent op zoek naar een nieuwe auto en vanaf dat moment zie je alle autoreclames voorbij komen. Als je op weg bent, sta je open voor informatie die daar betrekking op heeft. Informatie die je verder helpt op weg naar je bestemming. Je ontvangt allerlei signalen omdat je daar meer alert op bent. Je gaat ook op zoek naar informatie, omdat je daar nieuwsgierig naar bent. En zodra je met een ander deelt wat je wilt, gaan anderen je gevraagd en ongevraagd helpen en advies geven.

doodle doorsturen
Surprise

Teken wat jou vandaag het meest heeft verrast. Het is de kunst open te staan voor alle mogelijke signalen en die niet weg te duwen, maar als rijkdom te zien. Dat blijkt in de praktijk niet makkelijk te zijn. Wil je iets van anderen en van het leven leren, dan zul je jezelf vragen moeten stellen, anderen vragen moeten stellen, en vooral moeten toelaten dat anderen jou vragen stellen. Er zijn altijd verleiders genoeg om hieraan voorbij te gaan: geen tijd, andere dingen zijn belangrijker, je ziet allang hoe het moet en als je nu nog iets binnenlaat dan lukt het niet, dit is zo’n grote investering daar is nooit geld voor, enzovoort. Als je je verwondert, word je je bewust dat er nog zoveel te ontdekken valt. Wees het kind dat onbevangen en zonder angst de wereld tegemoet treedt. Laat alles binnen komen zoals het zich aandient, zonder erover te oordelen.

doodle doorsturen
Oog in oog

Teken waarmee je wordt geconfronteerd. Je kunt ervoor kiezen een signaal al dan niet binnen te laten komen. Bewust een signaal ter zijde leggen is iets anders dan het gewoonweg te negeren. Sommige signalen kun je niet tegenhouden. Denk maar aan ervaringen die je in het verleden hebt opgedaan. Daar moet je soms wat mee. Je kunt ook ervaringen hebben die zo heftig zijn dat je ze gedoseerd binnen moet laten komen. Het kan ook gebeuren dat je dingen écht niet binnen wilt laten komen omdat je ze op dat moment (nog) niet kunt verwerken. Ook daar zul je de tijd voor moeten nemen. Laten binnen komen heeft ook te maken met wat je op een bepaald moment aankunt. Zonder oordeel signalen laten binnenkomen betekent dat je ook de signalen waar je liever aan voorbij gaat op waarde schat. Signalen waarvan je in je hart weet dat ze belangrijk zijn, maar waarvan je de consequenties vreest en liever niet onder ogen ziet. Dat vraagt een andere en vooral een bewustere houding.

doodle doorsturen
Wie of wat klopt daar?

Teken wat in jouw hart leeft. Heb geduld met alles wat onopgelost is in je hart en… probeer de vragen met liefde te bezien, als kamers die gesloten zijn of als boeken in een volslagen vreemde taal. Zoek nog niet naar antwoorden. Die kunnen je nog niet gegeven worden, omdat je niet in staat zou zijn ze te leven. En het gaat erom alles te leven. Leef nu de vragen. Misschien zul je dan geleidelijk, zonder het te merken, jezelf ooit op een dag in het antwoord terugvinden. Rainer Maria Rilke.

doodle doorsturen
Nu of nooit

Teken waar jij voor kiest. Kun jij een keus bedenken die je hebt gemaakt die geen consequenties had, voor jezelf, voor een ander of voor je omgeving? Keuzes hebben altijd consequenties. Niet kiezen is ook een keuze en heeft dus ook consequenties. Kiezen betekent altijd dat je ergens niet voor kiest, dat je iets anders moet loslaten. Je kunt ervoor kiezen iets te doen, je kunt er ook voor kiezen iets niet te doen. Hoe dan ook is het moment van kiezen een moment van volledige overgave. Je aanvaardt volledig alle consequenties die jouw keus met zich meebrengt.

doodle doorsturen
De kunst van het loslaten

Teken waarvan jij afscheid moet nemen. Als je gekozen hebt, is het moment daar om de stap naar buiten te maken. Verder gaan vraagt om loslaten en weglaten. Loslaten betekent dat je ergens werkelijk los van komt. Je gaat mee in de stroom en komt los van routines, gewoontes en normen. Als je loslaat kun je zien waaraan je vast zat en waaraan je gehecht was. Je kunt immers niet iets loslaten als je het niet eerst vasthield. Loslaten gaat over aanvaarden wat er is en openstaan voor nieuwe mogelijkheden. In het moment van loslaten kun je ultieme ontspanning en ontroering ervaren.

doodle doorsturen
Met kop en schouders

Teken wat jou boven het maaiveld doet uitsteken. Je bestemming verwezenlijken betekent jezelf neerzetten, je verhaal aan de buitenwereld vertellen. Dan wordt voelbaar, hoorbaar en zichtbaar voor anderen en jezelf wat je tegenkomt op de weg om je bestemming te bereiken. Je weet wat je wilt, je weet of je daar al dan niet anderen bij nodig hebt en of dat wat je wilt gevolgen heeft voor anderen. Wanneer je anderen nodig hebt om je bestemming te bereiken, zul je ze moeten meenemen op je pad. Het vraagt aan de ene kant helderheid over de koers en bestemming. Aan de andere kant duidelijkheid over wat je van anderen verwacht. Je weet waar je voor staat, je staat open voor signalen van anderen, maar je gaat op je bestemming af. Jij wéét wat je neer wilt zetten, welke bijdrage je wilt leveren. Een ander kan aanvullen, maar zal je niet tegenhouden. Alles klopt. Je bent en blijft jezelf volkomen nabij.

doodle doorsturen
Bestemming bereikt!

Teken hoe jij deze mijlpaal viert. Vaak zien mensen jou eerder stralen dan dat je dat zelf door hebt. Ben jij je ervan bewust, als je op je bestemming bent aangekomen? Kun je ervan genieten? Ben je trots op wat je hebt bereikt? Maak je anderen daar graag deelgenoot van? Vier je het met anderen? Mag je van jezelf een feestje vieren? Sta je bewust stil bij wat je bereikt hebt, dat je je droom hebt waargemaakt? Na alle beweging die er is geweest, is dit het moment om weer even stil te staan. Om te genieten van het moment en het gevoel van euforie. Voor velen van ons voelt dit wat ongemakkelijk. Eigenlijk is dat vreemd. Je hebt je de hele weg verheugd op het bereiken van je bestemming en als je er bent, wil je zo snel mogelijk door. Op zo’n moment kan een ritueel helpen om bewust stil te staan en te genieten van je bestemming, je reis af te ronden en terug te kijken, om ieders bijdrage te eren, ook die van jezelf.

doodle doorsturen